Explore by

Kategoriat

Alueet

Ensimmäistä telttaa ostamassa: Tunneliteltta vai kupoliteltta

Arttu Talvela
Uncategorized

Tunneliteltta ja kupoliteltta ovat kaksi yleisintä telttatyyppiä, joiden välillä monet aloittelevat retkeilijät joutuvat tekemään valinnan.

Tässä blogitekstissä pureudumme tunneliteltan ja kupoliteltan eroihin sekä niiden hyviin ja huonoihin puoliin auttaaksemme sinua tekemään telttavalinnan helpommin. Erityisesti pyrimme vastaamaan kysymykseen: Kannattaako ostaa tunneliteltta vai kupoliteltta?

Yön yli kestävät retket on yksi mahtavimmista tavoista lähteä luontoon ja nauttia sen kauneudesta. Koko yön yli retkeilyn perusta on tietenkin kunnollinen majoite, useinmiten teltta, joka tarjoaa suojaa ja mukavuutta leiriytyessäsi Suomen villiin luontoon. Kun astut telttakaupoille ensimmäistä kertaa, saatat hämmentyä telttavalikoiman edessä.

tunneliteltta vai kupoliteltta - Tunneliteltta joen varressa

Tunneliteltta – Kevyt ja kestävä ystäväsi

Kuvittele, että olet pystyttämässä telttaa myöhään illalla, ja olet jo väsynyt päivän vaelluksista. Tunneliteltta voisi olla tässä tilanteessa unelmiesi teltta. Kevyesti mukana kulkeva tunneliteltta on helppo ja nopea pystyttää. Tunneliteltta on nimensä mukaisesti muotoiltu: se muodostuu kahdesta tai useammasta samansuuntaisesta kaaresta, jotka kulkevat teltan muotoon nähden poikkisuuntaisesti.

Tunneliteltan kestävyys on ehkä sen suurin etu. Tunneliteltat kestävät lähtökohtaisesti kupolitelttoja paremmin tuulissa olosuhteissa. Tunnelimaisen muodon aerodynaamisuus tekee siitä vakaan asumuksen retkeilijälle. Oikein pystytettynä laadukas tunneliteltta kestää hyvin niin koviakin myrskykelejä avonaisessa maastossa, vuoristossa tai vaikka tuntureilla.

Yksi tunneliteltan suurimmista eduista on sen keveys. Jos siis vielä mietit, tunneliteltta vai kupoliteltta, niin tunneliteltat ovat lähtökohtaisesti kevyempiä kuin kupoliteltat. Tunneliteltat on yleensä valmistettu kevyistä materiaaleista, joten ne ovat erinomaisia valinta pitkille vaelluksille, joissa jokainen ylimääräinen kilogramma tavarassa tuntuu taakalta. Kevyemmän rakenteen ansiosta tunneliteltta on myös helpompi pakata mukaan rinkkaan tai reppuun.

Kupoliteltta vai tunneliteltta - Kupoliteltta yöllä

Kupoliteltta – Tilava ja helppo pysyttää

Kupoliteltat ovat myös suosittu telttamalli, joka tarjoaa erinomaisen suojaa niin retkeillessä kuin festivaaleilla. Kupoliteltta koostuu usein kahdesta kaaresta, jotka risteävät toisiaan vasten ja muodostavat kupolimaisen muodon. Kupolimainen muoto tuo telttaan korkeutta, joka voi olla ratkaiseva mukavuustekijä majoittuessa luonnossa. Lähtökohtaisesti kupoliteltta onkin tunnelitelttaan verrattuna tilavampi telttamalli. Tämä voi ratkaista helposti tunneliteltta vai kupoliteltta -pohdinnan.

Kupoliteltta saattaa olla useiden ristikkäisten kaaritukiensa takia hankalampi telttamalli pystyttää. Tästä huolimatta pystyttämisen ehdoton etu on siinä, että kupoliteltat ovat usein itsekseen pystyssä pysyviä. Tämä tarkoittaa sitä, että kupoliteltat eivät tarvitse maakiiloja pysyäkseen pystyssä, toisin kuin tunneliteltat. Kiilattomuuden edut korostuvat erityisesti Suomen rannikon kallioisissa maastoissa, joissa maakiilojen iskeminen maahan voi joskus olla todellisen työn takana.

Kupoliteltat ovat myös hyvin monipuolisia telttoja. Ne ovat saatavilla eri kokoisina ja muotoisina, joten voit valita juuri tarpeisiisi sopivan mallin. Lisäksi monet kupoliteltat sisältävät pieniä eteistiloja, jotka tarjoavat ylimääräistä säilytystilaa varusteille ja likaisten kenkien pitämiseksi teltan ulkopuolella.

Hyvät ja huonot puolet tiivistetysti

Nyt, kun olemme tarkastelleet kumpaakin telttamallia erikseen, on aika verrata niitä suoraan keskenään. Alla on kooste molempien telttamallien hyvistä ja huonoista puolista:

Tunneliteltta

+ Kevyt ja kompakti: Tunneliteltta on erinomainen valinta pitkille vaelluksille ja retkille, koska se on yleensä kevyempi ja helpompi pakata mukaan.

+ Aerodynaaminen muoto: Tunneliteltta on vakaampi tuulisissa olosuhteissa, mikä tekee siitä hyvän vaihtoehdon avoimilla alueilla tai tuntureissa.

– Pystyttäminen kovassa maastossa: Tunneliteltta vaatii lähes aina maakiiloja pystyttämiseen, mikä voi osoittautua haasteeksi kallioisessa maastossa.

– Heikko Ilmanvaihto: Tunneliteltoissa on lähtökohtaisesti huonompi ilmanvaihto kuin kupoliteltoissa, mikä voi kasvattaa ilmankosteutta teltan sisällä

Kupoliteltta

+ Korkeus: Kupolitelttojen korkeus antaa mahdollisuuden liikkua teltassa vapaammin.

+ Monipuolisuus: Kupolitelttoja on eri kokoisina ja muotoisina, joten voit valita tarpeisiisi sopivan mallin.

+ Itsekseen pystyssä pysyvyys: Kupoliteltat eivät yleensä tarvitse maakiiloje pystytykseen, mikä tekee niistä hyviä telttoja kallioisessa maastossa.

– Painavampi: Kupoliteltat ovat yleensä hieman painavampia kuin tunneliteltat, mikä voi olla haitaksi pitkillä vaelluksilla.

– Vähemmän eteistilaa: Vaikka monilla kupoliteltoilla onkin eteistiloja, ne eivät aina tarjoa yhtä paljon tilaa kuin vastaavankokoiset tunneliteltat.

Kupolitetltta metsässä

Tunneliteltta vai kupoliteltta? – Valinta on sinun!

Kun olet punninnut molempien telttamallien hyviä ja huonoja puolia, on aika tehdä valinta. Tunneliteltta vai kupoliteltta. Pohdi ensin omia retkeilytarpeitasi ja minkä tyyppisiin olosuhteisiin tulet pääasiassa leiriytymään. Jos suunnittelet pitkiä vaelluksia tai liikut enimmäkseen avoimilla alueilla, tunneliteltta saattaa olla sinulle parempi vaihtoehto sen keveyden ja aerodynaamisen muodon vuoksi.

Toisaalta, jos retkeilet paljon rannikkoseudulla, jossa maasto on kallioista, tunneliteltan kiilaton pystytys voi helpottaa telttapaikan valintaa huomattavasti.

Muista myös ottaa huomioon teltan koko ja paino sekä varmista, että teltta mahtuu mukavasti mukaasi reppuun. Käy katsomassa erilaisia malleja lähimmästä retkeilykaupasta, vertaile vaihtoehtoja ja mieti, mikä telttamalli tuntuu sinulle luontevalta.

Lopulta mikä tahansa telttamalli valitsetkin, telttailu tarjoaa unohtumattomia elämyksiä ja mahdollisuuden päästä lähemmäksi luontoa.

Jos tämä teksti ei auttanut sinua, lue lisää Sopivan teltan valitseminen -blogitekstistä. Tekstissä vertailemme useampia eri telttamalleja keskenänsä.

Onnea teltan valintaan ja nautinnollisia seikkailuja luonnossa!